Alla inlägg under september 2010

Av Anders Lundgren - 29 september 2010 17:06

Bilden är tagen på Norra Bornholm 2004. Vi var över där några dagar i juli månad, tillsammans med mina systrar och svåger. Vi hade några härliga dagar med högsommarvärme, och en kväll promenerade vi till denna härliga utsiktsplats.


  

Av Anders Lundgren - 25 september 2010 12:47


  


Halmstadsbon Thomas Petersson var på besök här i Alingsås häromdagen med sin show, "Best of Thomas Petersson". Han har varit aktiv 20 år i Stand Up Comedy facket, och har här samlat ihop några av sina bästa skämt under åren. Han har en otrolig svada den mannen. Han höll igång först 1 och en halv timme, sedan paus 20 minuter, och ytterligare 1 timme och 10 minuter, helt otroligt hur han kan få ihop sina skämt. Han måste vara Sveriges skickligaste "stå upp" komiker. Han avslutade det hela med att sjunga duett med Elvis, som han skulle ha som pampigt avslutningsnummer om han hade haft orkester och dansare med sig, men det hade han ju inte, så därför blev det inget avslutningsnummer, eller hur fan han nu fick ihop det.  Stående applåder i flera minuter. En höjdarföreställning! För övrigt hälsade jag på Thomas i somras, hans sambo är kurskamrat med svärdottern Johanna, och dom var då på ett kort besök hemma hos dom i Gullbranna.

Av Anders Lundgren - 23 september 2010 18:10

Vi installerade oss i våran "koja" den sista april, och avslutade säsongen den 18 september. Det blev 96 övernattningar under denna tiden, så vi har verkligen utnyttjat vårat sommarboende i Gullbranna, som ligger mellan Halmstad och Laholm. När vi reste förtältet så var det regn, och när vi rev det hela så var det både regn och halv storm. Däremellan har det varit växlande väder, från värmbölja till kalla höstvindar. Nu är iallafall "kojan" bortforslad till Z-Caravan i Genevad, för vinterförvaring. Martin körde bort den häromdagen. Det känns ganska skönt att få återvända till Alingsås och återgå till sina vanliga gamla rutiner.


  

Innan rivningen

        

Höststormen har satt sina spår

  

Nu är det inte mycket kvar

Av Anders Lundgren - 16 september 2010 21:23

Våra "vandringsvänner" Kristina och Lars-Erik, har sin dotter Ulrika med familj boende i Skogsgärde, som ligger ca 3 mil öster om Ullared, som väl alla känner till. Där driver hon en hästgård bestående av 15 islandshästar. Vi var bjuden dit, för att få oss en ridtur.


Vi kom dit vid 12.30 tiden, efter en regnig resa från Alingsås, och blev då bjuden på lunch bestående av en "låda" med pasta, lammfärs och oliver, mycket gott. Efter maten gick Ulrika och Lars-Erik bort till häshagen för att hämta 5 "kusar". Vi var på vippen att ställa in det hela då det fortfarande regnade, men Ulrika insisterade på att vi skulle ge oss av. Hustrun och jag, som inte är vana ryttare, stod och tittade på när dom andra gjorde klart för ridning. Ulrika gav oss först en lektion i paddoken, tror jag att det heter. Vissa kom på hästen för egen makin, medan andra behövde assistans. Jag fick förtroendet att sitta upp på "åldringen" 21 år gamla Alvur, en snäll häst som inte behövde så mycket "styrning" utan bestämde själv vad som skulle hända. Vi red iväg på en skogsslinga, och lagom sprack himmlen upp och solen visade sig, en härlig tur, som avslutades med några meter töltning.


Efter några timmars återhämtning i campingstugan, promenerade vi bort till en grillkåta, som används som fikaplats under rundtursridningarna. En 6-kantig byggnad med en grill i mitten. Där blev vi bjuden på en köttbit och grönsaker därtill, en härlig måltid i en härlig miljö. Vi fick famla i mörkret på vägen tillbaks, men vi klarade oss utan incident. Kvällen avslutades i Kristina och Lars-Eriks husbil. Där blev det spel några timmar, och en sängfösare bestående av "CK" ( cointrue och kaffe) respektive "GK" (grants och kaffe).


Efter en lite kylslagen natt i campingstugan, blev det frukost i "bruna huset". Sedan tog vi en promenad i skogen, med förhoppning att hitta svamp, vi fick då sällskap av barnbarnet Selma. Vi gick en bra stund innan första svampen dök upp, men innan vi var tillbaks hade det ändå blivit några liter i svampkorgen. Innan vi sedan tackade för oss hade Kristina fixat en härlig omelett med svampstuvning. Ett trevlig vistelse med trevliga människor var över.


När vi ändå var så nära den stora begivenheten, varuhuset Gekås i Ullared, var vi nästan "tvungen" att tillbringa några timmar där, årets höjdare.


  

      

  

Dags att sitta upp

  

Dags att föreviga sällskapet

  

  

Grillmästare Lars-Erik i grillkåtan

  

Fikadags i svampskogen

  

Vilken lycka att hitta denna svampklunga

  

Svamprensning




Av Anders Lundgren - 13 september 2010 16:11

I helgen var vi bjuden till våra "Paris-vänner" Ulla och Bernt, som har sin "sommarstuga" i Tången, som ligger intill Kungshamn. Huset var byggt redan 1818, så det fanns mycket själ i byggnaden, Ulla övertog huset 1994, som tidigare varit i hennes föräldrars ägo. Hon hade sin uppväxt upp i samhället, så hon hade släkt och vänner i var och varannat hus. Huset var charmigt då dom rustat upp huset under årens lopp. Vi fick övervåningen för oss själva, mysigt med lågt i tak och utsikt över havet och samhället.


Vi kom dit på fredag eftermiddag. Efter middag, tog vi en guidad promenad runt samhället i skymmningen, innan vi var tillbaks var det kolsvart. Sedan blev vi sittande till över midnatt och fick lyssna till Ullas redogörelse av hennes uppväxt, och titta på gamla bilder, mycket intressant.


På lördag morgon, efter frukost åkte vi med deras båt ut till Hållö. Vi har varit i Bohuslän, och i dessa trakter i 40 år, men aldrig kommit ut till denna ö, som ligger strax utanför Smögen. Vädret blev bättre ju längre ut vi kom, så under vistelsen på ön var det tidvis soligt och varmt. Hållö som under årens lopp varit en viktig fyrplats för sjöfarten i dessa farvatten, men som numera är nedlagd. Några entesuaster har dock rustat upp byggnader, och byggt ut med stugor, så här finns idag vandrarhem för 25 boende, och möjlighet att anordna konferenser och fester. Nu var den gamla fyren under upprustning, så den var inbäddad i "pyjamas". Där fanns även ett kapell, som stod på samma grund som det gamla gashuset. En spartansk lokal men med en vidunderlig utsikt över stenlandskapet. Ön är idag naturreservat och ett populärt utflyksmål under sommartid. Efter att ha gått runt stora delar av ön och besett naturfenomenen med släta hällar, och badplatser, blev det sedan lunch ombord på deras mysiga båt. På vägen tillbaks gjorde vi en sväng in i "snobbrännan" i Smögen. Lagom tills vi vände om började det dugga, som blev till ett ösregn innan vi angjorde bryggan i Tången.


På söndag förmiddag åkte vi med bil runt i omgivningarna. Vi var uppe på samhällets högsta topp, vi det steninklädda vattentornet. Där man hade utsikt över halva västerhavet. Där det också varit en "utkik" under tidigare år, men som nu mera var indragen. Dess gamla byggnad var numera tillhåll för hembygdsföreningen, där Ulla är medlem. Ett besök på Smögens brygga måste till när man är här uppe. Så vi parkerade bilen vid Ullas brors hus som ligger nästan granne med bryggan. Här fanns ett gammalt äppelträd, som Bernt klättrade upp i och "pallade" äpplen. Besöket på bryggan inbringade varsin tröja till garderoben.

Vi blev sedan serverade en riktig bohuslänsk specialitet till middagen, Stekt makrill, som dom fångat under sommaren och blivit djupfryst, Den smakade underbart och var precis som den varit färsk, till detta serverades kokt potatis och mjölkpanna. Jättegott. Innan avfärden blev det äppelpaj, gjord på dom nypallade äpplena, ock kaffe därtill. En mysig och trevlig helg.


  

Huset på Tången, byggt 1818

      

Båtutflykt till Hållö

              

Hållö

  

"Snobbrännan"

    

Utsikt från vattentornet

  

Shopping på bryggan

  

Bernt "pallar" äpplen



Av Anders Lundgren - 10 september 2010 10:40

Då var det så dags att ta tag i sin något stela kropp, efter sommarens "slöande". Visserligen har jag aktiverat mig en hel del, främst med promenader, några rullskridskoturer, och en och annan cykeltur. När vi nu var på hemmaplan och tiden passade in, så blev det dags för höstens första yogapass. Dottern, Anna som blivit utsedd till "mjukhetens gudinna" av yoga- och step up kompisen Inger, är våran instruktör och leder våra pass på ett utmärkt sätt. Med andra ord, rätt människa på rätt plats.


Inledande nedvarvningen, solhälsningen, hunden, kobran, krigaren, triangeln, kamelen, fisken kändes ok. Mindre bra kändes trädet, problem med balansen, för att inte tala om plogen där både några extra magvalkar och dubbelhakor hindrar mig att få ut hela rörelsen på ett bra sätt.


Mina favoritrörelser, catstrech och kolmasken görs dock alltför kort stund. Jag får nog ändra min målsättning. Från att  utöka rörligheten, till att minska stelheten i kroppen. Hur som hellst känns det väldigt behagligt i kroppen efteråt. Och idag kännar jag mig faktiskt lite mindre stel.

Av Anders Lundgren - 5 september 2010 19:04

Nu när sommaren närmar sig slutet, och det har blivit lite lugnare livstempo, solen har återkommit om än något kylslaget, nära 0 på nätterna, har vi gjort några utflykter i omgivningen. Igår bilade vi ut till Bjärrehalvön. Första anhalt, sranden i Hemmeslöv. Jag vet inte hur många mil sammanhängande sandstrand det är som slutar här i Båstad, och börjar i Haverdal, norr om Halmstad. Här tog vi dagens första fika, sittande i bilen, då det var lite väl blåsigt. Vidare norra kustvägen västerut förbi Norrviken och Kattvik mot Hovs Hallar.


Hovs hallar besökte vi för ca 15 år sedan. Så vi gick en runda på raukområdet, ett område som facinerar med dess klippformationer som tidens tand har formerat det porösa berget till.  

Björnbärssnår var det gott om

  

Lite besvärligt att ta sig ner

        

Raukområdet

  

Dom gamla enarna har bildat en "grotta"


Efter besöket på Hovs hallar åkte vi mot södra delen på halvön. Vi tog sikte på Förslöv. Där har nämligen Banverket sin huvudarbetsplats för tunnelbygget under Hallandsås. Här har man även en utställning om projektet som vi besökte, vi fick se en film om hela utvecklingen av bygget, vi var dom enda besökarna,så vi hade en filmsalong alldeles för oss själva. Regeringen beslutade redan 1991 att Västkustbanan skulle gå genom åsen. Den nuvarande järnvägen byggdes redan 1885, så det var hög tid att modernisera järnvägen. Sträckningen är 8,7 kilometer, tidsvinsten blir 14 minuter, men den stora vinsten blir att 24 tåg kan passera varje timme mot dagens 4. Varje tåg motsvarar 30 långtradare. Under årens lopp har flera problem uppstått, med en borr som fastnade, läckande grundvatten, gift i tätningsmedlet. Bygget stog still i 7 år. År 2005 bestämdes att tunneln skulle färdigställas. Man har nyligen gjort genombrott i tunneln. Tunneln ska vara klar 2015. Mycket intresant information.


På hemvägen besökte vi Östra Karups kyrkogård, för att bese Birgit Nilssons grav. Det var som att leta efter en nål i höstack, så någon grav fann vi inte.


  

Utställningsbyggnaden

  

Modell av borren "Åsa"

  

Södra tunnelmynningen, och huvudarbetsplatsen

Av Anders Lundgren - 5 september 2010 16:49


  


Här kommer en specifikation på materialåtgången på våran "arkitektritade" lekstuga, för den som är inresserad.


Grunden: Grunden gjordes av knäcksten, som blivit över efter en "slaktad" rabatt. Storleken på stenarna fick bestämma storleken på stugan. Storleken blev 2.10 x 2.80 Gräsmattan täcktes med en ogräsmatta. På stenarna lades remsor av asfaboard, som underlag för bjälklaget.


Golvet: Bjälklaget gjordes av tryckimpregnerat 45 x 95, ovanpå detta lades asfaboard, golvunderlaget lades med 21 x 95 råspont. Den "lilla" altanen, tryckimpregnerat 22 x 95.


Väggar:  Stommen gjordes med reglar 45 x 70. Fasaden täctes med Z-panel, 22 x 120. Knutbrädor och fönsterfoder användes 22 x 70. Insidan täcktes med 13 mm gips.


Taket: Bärande takbjälkar 45 x 95. Takreglar 45 x 70. Underlagspapp och ytpapp.


Dörren: Dörren gjordes av råspont 19 x 95 med en ram av läkt  25 x 38. Gångjärn och en skjutregel.


Fönster: Med tanke på lekande barn, använde vi plexiglas. Storleken på öppningen 110 x 40 cm. Utvändigt en ram av glaslist, invändigt smyglist. Vanligt fönsterkitt användes.


Målning: Utvändig vit fasadfärg, med rosa färg på knut- och fönsterbrädor. Ivändgt. En fondvägg täcktes med tapet, övriga väggar målades.


Invändigt: Golvet täcktes med laminatgolv av "klick" typ. Golvsockel 12 x 95. Taket målades med samma färg som väggarna. Tak- och hörnlister av färdigmålad list 8 x 21.


Materialåtgång:

1 rulle ogräsduk

2 skivor asfaboard

21 lpm tryckimprgnerat 45 x 95

6 balkskor

67 lpm råspont 21 x 95

7 lpm tryckimpregnerat 22 x 95

87 lpm regel 45 x 70

6 vinkeljärn

6 lpm regel 45 x 95

1 rulle underlagspapp

2 rullar täckpapp

29 lpm läkt 25 x 38

113 lpm råspont 17 x 95

179 lpm Z-panel 22 x 120

spik 60, 75 mm

Gångjärn, skjutregel, gallerventil, tallriksventil

6 st gipsskivor 13 mm

28 lpm 22 x 70 sågat

2 skivor plexiglas 110 x 40 cm

9 lpm glaslist

13 lpm smyglist 8 x 33

21 lpm smyglist 8 x 21

12 lpm sockellist 12 x 95

4 lpm hörnlist

6 kvadratmeter laminatgolv

undelagsmatta

Utv. färg, inv. färg, tapet


Total kostnad: Ca 9.000 kronor







Presentation


solnedgång över Rödahavsbergen

Fråga mig

2 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
   
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< September 2010 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards