Senaste inläggen

Av Anders Lundgren - 21 maj 2013 15:11


 

Helt utan förvarning fick vi helt plötsligt sommarvärme några dagar, med en temperatur upp till 28 grader. Mycket lägligt fick vi besök av våra vänner Gert och Margarete, som kom med sin husbil och stannade några nätter. Det gick ju inte att motstå frestelsen att känna på havet, fortfarande något kyligt.


  

Vi gjorde en utflykt till "Danska fallet" som ligger i Simlångsdalen. Här stod ett slag mellan danskar och svenskar under "Fyllingeslaget" på 1600-talet. Vi vann visst!


 

Fika smakar alltid bra ute i naturen.


 


 

En mäktig vattenblomma växte utmed vattendraget. Ingen hade sett någon liknande växt tidigare. Vad heter den?


 

Hustrun kunde emotstå frestelsen att ta sig ett dopp i Laholmsbukten.

ANNONS
Av Anders Lundgren - 19 maj 2013 12:35


 

Då var det dags att ge sig ut på en tripp till Europa igen, denna gången siktar vi in oss på Budapest som slutmål. Eftersom vi nu befinner oss i närheten av Halmstad, passar det bra att kliva på bussen här. Vi var ute i god tid så hustrun passade på att möblera om i bagaget under väntetiden, innan vi kliver på bussen.


 

Efter transport genom Danmark, gör vi en första övernattning söder om Berlin. Nästa dags etappmål blir Slovakiens huvudstad Bratislava. Här bor vi på ett hotell med en lite annorlunda planlösning. Väggarna till badrummet består av glas, här får man alltså duscha inför öppen ridå.


 

I Bratislava blir det en guidad tur runt alla sevärdheter, här utsikt från Slottsberget, med utsikt över staden, och floden "blå" Donau. På floden förekommer livlig pråmtrafik, ett bra transport alternativ.


 

I gamla stan kan man se många roliga statyer, här har "Cumil" som har sin arbetsplats i avloppssystemet under gatan, passat på att få sig en nypa frisk luft och passar på att titta under kjolarna på förbipasserande damer.


 

Framme i Budapest, det pampiga parlamentsbyggnaden ligger vid Donau, som även flyter genom denna staden, staden är uppdelad på två stadsdelar, Buda och Pest, här utsikt över Pest-sidan.


 

Utsikt från Fiskarbationen.


 

Det tar på krafterna att gå i backar och trappor. Resekamraten Lasse passar på att stretcha vid Fiskarbationen.


 

En mäktig utsikt från Gellértberget, som då ligger på Buda-sidan, över Donau och dess broar.


 

På toppen på Gellértberget står stadens frihetsguddina "fru Palmkvist" och vakar över staden dygnet runt, hon är belyst på nattetid.


 

Världens största vinfat står här insprängd i berget, rymmer 140 kubikmeter.


 

Resans höjdpunkt var nog besöket på Széchenyi badet, som ligger i Stadsparken. Här i en av utebassängerna badar man i 38 gradigt vatten, Vattnet hämtas från en källa som ligger 1246 meter under markytan och håller en temperatur på 76 grader.


 


 

Här har man bevarat den ursprungliga atmosfären, badet byggdes i början på 1900-talet och invigdes 1913. Innomhus finns 15 olika bassänger, vattnet är magnesim mättat och anses ha en gynsam effekt på hälsan.


 

Till och med omklädningsrummet har kvar sin ursprungliga utformning.


 


 


 

Det blev även några besök på stadens shopping-gator och i Saluhallen.


 

Efter 3 övernattningar i Budapest, vänder vi kosan norrut igen. Övernattning i Brno, som är Tjeckiens näst största stad. På vägen mellan Bratislava och Prag står detta monument över Alexander Dubcek, som var den store hjälten under Pragvåren 1968, när ryssarna okuperade Prag. Han omkom i en mystiskt outredd bilolycka här 1993.


 


 

Efter ytterligare en övernattning i Berlin, åker vi fäjan mellan Rostock och Gedser. Snart hemma igen efter en upplevelserik vecka och med många sevärdheter.


ANNONS
Av Anders Lundgren - 16 maj 2013 12:16

Var på sjukhuset i Borås häromdagen för att ta prover, blivit läkarundersökt, träffat narkosläkare, tagit EKG, talat med en planeringssköterska, inför operationen den 23 maj.

Jag har sedan drygt ett år sedan dragits med besvär i mitt högra ben och på höger sida längst ner på ländryggen. När jag tänker tillbaka så har min högra sida krånglat till och ifrån under flera år, med domningar ner i foten och kramp i baken.
I mars förra året blev det av någon anledning, som jag inte kan ta på, akut smärta i vad och ankel och muskelfästet under knäet. Besökte vårdcentralen, och fick då göra en MR röntgen. Fick diagnosen diskbråck mellan dom tre nedersta ländkotorna, och som då ligger och trycker på ischiasnerven. Det var alltså ihärdig tränging som gällde för att försöka få diskarna på rätt plats igen, vilket jag gjorde. Besökte även en naprapat några gånger, stretchade varje dag, tränade på gym, tränade vattengymnastik, låg på sträckbänk. Inget bestånde resultat visade sig, mitt största problem är att gå och stå. Efter 1år besökte jag min husläkare igen, och framförde mitt önskemål om att gå vidare med problemet.

Fick remiss till ortopedien i Borås, och träffade där en läkare som var specialist på just ryggproblem. Han kunde se på röntgenbilderna att det var en förträngning i "foramen intervertibralis", som var huvudproblemet, vilket gör att ischiasnerven inte löper fritt utan blir klämd i Kothålet. Fick alltså ett bra svar på varför all träning inte gett något resultat. Jag fick själv avgöra hur jag skulle gå vidare. Jag förstår att en sådan förträngning inte försvinner av sig själv, och då jag gärna vill fortsätta leva ett aktivt liv, var valet inte så svårt. Det blir alltså ett kirurgiskt ingrepp den 23 maj. Känns trots allt lite olustigt att man ska in och "rota" i nervbanorna, men hoppas på ett bra resultat.

Av Anders Lundgren - 10 april 2013 17:28


Efter spasbesöket på Arken i december månad, fick man ju lite mersmak av spavistelse. Denna gången besökte vi Strandbandets Spa i Falkenberg. Vi gjorde sällskap med vännerna Michael och Lillian.

Det var lite annorlunda upplägg på vistelsen här jämfört med Arken. Här fick vi gå i samlad trupp 6 personer åt gången, där vi besökte olika stationer tillsammans. Innan programet startade fick man ett glas "skumpa". Behandlingen startade med ett fotbad sedan ansiktssmörja med en avokadocreme, därefter bastu, istvagning, en annan bastu, vila i en varmvattenpool, intvagning av varandra (hamam), duschning, Insmörjning med lera, en annan bastu, duschning, insmörjning med solrosolja, relaxbastu, relaxa på en dubbelbädd framför en öppen spis, avslutning i en varmvattenpool med utsikt över västerhavet. Några sköna avslappnande timmar.


 

Fikarast i Glommen, kallt och snålblåst.


 

Stranbadet i Falkenberg.

 


 


 


 

En promenad längs stranden i Varberg på hemvägen.

Av Anders Lundgren - 10 april 2013 16:43


 


Sonen Martin besåg Stefan Anderssons föreställning  om Gustaf III på Kronhuset i Göteborg här i januari och han blev så imponerad, att han rekomenderade oss att gå och se den. Jag beställde biljetter till en föreställning i februari, men bara några dagar innan fick vi telefonsamtal att föreställningen blivit inställd då Stefan blivit sjuk. Vi fick isället se en nyinsatt föreställning nu i april istället.


Gustaf den III blev ju kallad kallad Teaterkungen, då han blev mördad på maskeradbalen på Operan. Han var en kontroversell kung som skaffade sig många fiender och blev då mördad av en komplott, där Ankarström var skarprättare.


Föreställningen bestod av några tonsatta historier av Stefan Andersson  från kungens leverne, och däremmellan lite historiebeskrivning. Det bjöds ju även på mat under föreställningen, och även några ur serveringspersonalen deltog i spelet. Den mest framstående var Munken som håll ordning på publiken och musikanterna, han drog ner mest applåder med sitt fjolliga beteende. En trevlig tillställning med njutbar musik och många skratt.


Av Anders Lundgren - 4 april 2013 19:08


  


Så var det dags för säsongens sista pjäs på Stadsteatern. Urpremiär på "Pussy", en enmansföreställning skriven av Åsa Lantz. Marie Delleskog som gör rollen som Gisela Manning "höll låda" i en timme, och det gjorde hon bra.

Pjäsen handlade om en frånskild kvinna, som levt ett anpassat liv med överklassens spelregler, och nu som ensam  inte har något att falla tillbaka på, och har fullt upp med att hålla den yttre fasaden.

Av Anders Lundgren - 3 april 2013 13:11


Änligen känns det som det är lite vår i luften, trots många minusgrader på natten, så är det faktiskt skönt när solen gassar på dagtid. Isen ligger fortfarande på våra sjöar, Gerdsken och Mjörn. Igår var vi på cykelutflykt bort till Lövekulle och kunde där inta våran medhavda fika i gröngräset. Imorse intog vi frukosten på våran uteplats. Härliga våren i antågande!


 


 


 

Av Anders Lundgren - 2 april 2013 13:45


 

Promenad i det vackra naturreservatet,


 

I söder kan man se Väröbacka och Ringhals.


 

Isen ligger fortfarande inne i vikarna.


 

Fika smakar bra i solen, lite kyligt var det allt i snålblåsten.


Vi besökte lillasyster Eva och svåger Ebbe på påskaftonen, där träffade vi även syster "Pippi" och hennes nygamla kärlek Lasse, även "Pippis" son Anders med fru Mona och lille sonen Ludwig var där på besök. Anders och Mona är numera bosatta i Fredriksstad i Norge, så det var särskilt roligt att få träffa dom. Det bjöds på en generös påskbuffe med allt vad det innebär i matväg. På påskdagen gjorde vi en utflykt till ett naturreservat som ligger strax norr om Åsa i norra Halland . Naturreservatet heter Näsbokrok och ligger ute på Ölmanäshalvön ute vid kusten, ett vackert kustlandskap bestående av ljunghedar och klapperstensfält. Det är ju fantastiskt vad mycket vacker natur vi ändå har här i Sverige som vi inte vet om.

Presentation


solnedgång över Rödahavsbergen

Fråga mig

2 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
<<< Februari 2016
>>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Mitt liv som pensionär med Blogkeen
Följ Mitt liv som pensionär med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se