Senaste inläggen

Av Anders Lundgren - 27 oktober 2013 15:45


 

Dags för säsongens andra föreställning på Göteborgs Stadsteater. En modernisering av en klassisk pjäs skriven av William Shakespeare. Pjäsen är en förväxlingskomedi och utspelar sig på 1930-talet. Pjäsens huvudrollsinnehavare Rosalinda, spelas av Mia Höglund-Melin, klär ut sig till man allt för att fånga rebellen Orlandos (Eric Ericson) kärlek.


Vi satt på 5:e raden, men jag hade ändå svårt att höra vad som sades på scenen, så i pausen lånade jag en hörapparat, vilket gjorde pjäsen lite intressantare. Jag tycker nog ändå att det var en av de sämre styckena vi sett genom åren.ANNONS
Av Anders Lundgren - 25 oktober 2013 13:52

Under våran vistelse i Portimao gjorde vi en dag en utflykt till Portugals huvudstad Lissabon, som ligger ca 28 mil norrut från Albufeira, på Algarvekusten. En jättefin resa på en fantastisk fin motorväg som var byggd genom det böljande landskapet, med vinodlingar, olivlundar och korkträd längs vägen.


 


 

Cristo Rei, den 200 + 92 meter höga Kristusstatyn, som avtäcktes 1959, står här som en vädjan till Gud att hålla Portugal borta från krig. Statyn är en kopia av den mera omtalade statyn i Rio de Janeiro.


 

Från utsiktsplatsen viv Kristusstatyn är det en hänförande utsikt över staden. Bron, "25 april bron" har samma konstruktör som Golden Gate bron i San Francisco är 2 277 meter lång och öppnades 1966.


 

Längs älvstranden har man anlagt en strandpromenad, där det finns en mängd olka sevärdheter. I bakgrunden syns 25 April bron och Kristusstatyn.


 

Belém tornet uppfördet på 1500-talet för att högtidhålla minnet av Vasco da Gamas expedition.


 

Sjöfartsmonumentet, som är uppfört till minne av Potugals sjöfarare. Det var här som Vasco da Gama och Henrik Sjöfararen startade sina upptäcksresor.


 

En glass smakade bra i värmen.


 

Ett monument över den lyckade flygningen över Atlanten 1919.


 


 


 

En tur med den klassiska spårvagn 28, som går upp och nerför backkarna i dom äldre stadsdelarnapå stadens kullar.


 

En bit mat och en rejäl öl satt fint efter den guidade rundturen. 

Skönt att vila fötterna i väntan på återresan söderut.ANNONS
Av Anders Lundgren - 22 oktober 2013 17:39

En dag gjorde vi en dagsutflykt med buss till Gibraltar, som då ligger 43 mil öster om Portimao, vi fick besked att resan skulle ta ca 4 tim, men i verkligheten blev det 6,5 timmar. Vi blev hämtade klockan 6 på morgonen och var inte åter förrän efter midnatt. Vi fick iallafall spendera 5 tim där och hann väl med att få se på det viktigaste.


Gibraltar tillhör Storbritanien sedan 1704, som då byggde en militärbas här, strategiskt belägen mellan Atlanten och Medelhavet. Gibraltarsundet är ca 6 km brett, vid klart väder ser man över till Marocko och staden Tanger. Spanien har under årens lopp försökt att återerövra klippan men misslyckats. Vid en folkomröstning 1967 röstade gibraltarborna om man fortfarande ville tillhöra Storbritanien och det ville man. Gibraltar är idag en självsyrande region. Under åren 1967 till 1985 var gränsen stängd. Idag är det fortfarande en infekterad gränstvist, det kan ta timtal att passera den spanska gränskontrollen pga av nitiska och byråkratiska spanska gränsvakter.


 

Gränsstationen mellan Spanien och Gibraltar. Den 426 meter höga Gibraltarklippan syns i bakgrunden.


 

Porten in till torget, som är början på Main Street.


 


 

Utsikt ifrån Upper Rock som berget kallas. Start- och landningsbanan går rätt över infartswvägen till City. På redden utanför ligger mängder av fatyg uppankrade, som ligger och väntar på att bunkra olja från raffenaderiet som ligger på den spanska sidan.


 


 


 

Det lever ca 250 tama apor på berget. Legenden säger att försvinner aporna så upphör Gibraltar att existera. Varning för turistfälla. Här poserar Michael med en kompis, assisterad av våran guid.


 


 

På andra sidan sundet ser man den afrikanska kontinenten.


 

På berget har man grävt ut tunnlar, The great Siege Tunnels, ett system som består av 150 grottor och som utgjort en försvarsanläggning under oroliga tider. Under andra värlskriget tjänstgjorde delar av tunnlarna som fältsjukhus.


 

Den största grottan, St. Michaels Cave, som består av mängder med droppformationer,  grottan används numera som en konsertsal och har fått en efektfull belysninng.

Av Anders Lundgren - 20 oktober 2013 18:23


Förra året, vid denna årstiden tillbringade vi 2 veckor  i Portimao, som ligger på Algarvekusten i södra Portugal, då på rekomendation av min kompis Michael, som varit där 10 gånger tidigare. Denna gången bestämde vi oss att tillbringa 3 veckor där, vilket vi inte ångrar. Vi gillade stället, lungt och fridfullt och en fantastisk strand, 4 km lång strand med klippformationer längs sandstranden. Härliga bad och härliga promenader. Denna gången hyrde vi in oss på ett lägenhetshotell som ligger endast några 100 meter från stranden. Vi bodde på 21:a våningen och hade en vidunderlig utsikt över Atlanten. Vi passade även på att göra några dagsutflykter, dels till Gibraltar och dels till Lissabon.


 

Här poserar hustrun framör entrén till vårat lägenhetshotell. Här kunde vi stå för eget hushåll och laga våran egen mat.


 

Vårat hotell är till vänster på bilden. Vi bodde på våning 21 av 26, en fantastisk utsikt över Atlanten.


 

Utsikt från våran inglasade balkong.


 

Vackra solnedgångar i väster.


 

För att komma ner till stranden fick man gå mellan 80 - 100 trappsteg.


 

Längs stranden närmat klipporna har man byggt upp ett gångstråk, kallad "Plankan", har genomfördes delar av morgonpromenaden.


 


 

Häftiga klippformationer längs hela stranden. Det var tidvatten, vilket gjorde att vattenståndet ändrades ca 2 meter. Så vid lågvatten kunde man gå torrskodd längs hela den 4 km långa stranden.


 

En dag kom "kriget" till Portimao, utanför vårat fönster ankrade 2 jagare och en ubåt upp. Dom låg där några dagar, kanske övning eller på väg in i Medelhavet, mot Syrien?


 

Längs österut på stranden går en ca 500 mter lång pir ut, längst ut på piren står en fyr, ett fint promenadstråk.


Bilder från Gibraltar och Lissabon, kommer på senare inlägg.

Av Anders Lundgren - 23 september 2013 19:10


 


Då var det dags för säsongens första teaterbesök. Krister Henriksson har kommit till Göteborg och Stadsteatern för att gästspela med sin hyllade föreställning av Doktor Glas, som han har framfört på West End i London med stor succé. Pjäsen är skriven av Hjalmar Söderberg och utspelar sig i början på 1900-talet.

Föreställningen är en enmansföreställning av Krister Henriksson, som i 1 och en halv timme står på scenen helt ensam. en prestation isig.

Pjäsen handlar om en av doktor Glas patienter, prästfrun Helga, som han förälskar sig i, till slut ser han bara en lösning. Men har man rätt att döda en mäniska för att rädda en annan?

Vi fick plats på översta balkongen i salongen, så¨tyvärr hade jag lite svårt att höra hela dialogen, så delar av handlingen försvann.

Av Anders Lundgren - 4 september 2013 22:53


Efter en ovanligt fin sommar, med många dagar med sol och värme, är det nu dags att avsluta livet i "kojan" för denna säsongen. Det blev nästan 90 övernattningar i sommar. Jag tror att det är första gången när vi "demonterar" sommarboendet som vi har vädrets makter med oss, inte en vindpust och soligt, perfekt torkväder.


 


 


 


 

Av Anders Lundgren - 30 augusti 2013 17:39


Vi brukar träffa våra vänner som vi träffade på våran vandringsresa till Dolomiterna för några åe sedan. Denna gången besökte vi Kristina och Lars-Erik i Kungsbacka. Vi var bjuden redan klockan 2, och fick då en fantastisk lunch bestående av egen-fiskad och egen-rökt harr och makrill. Harren var fångad uppe i Norge och marillen utanför Kungsbacka, riktigt mumsigt. Vi gjorde sedan en biltur till Särö, där Lars-Erik är uppfödd. Vi gjorde en vanring i naturreservater Särö Västerskog, där vi pausade vid den vackra utsiktsplatsen med utsikt överskärgården utanför Onsala. Efter vandringen blev det yttrtliggare förplägnad med en trerätters-middag, dom är duktiga på att festmat kungsbackaborna.


 

Mäktig utsikt från högsta punkten.


 


 

Peter, Betty, Lars-Erik, Kristina, Marianne och vovven Lina njuter av utsikten.


 

Fikarast nere vid vattnet.Av Anders Lundgren - 27 augusti 2013 12:01


Jag träffade min kompis Sverker första gången när vi började i 4:e klass på St Olofsskolan i Sundsvall, året var 1956. Under våran skoltid gick vi till och från i samma klass upp till 9:an, därefter gick vi en tekniskt förberedande kurs tillsammans, innan vi sedan gick olika tekniska utbildningar. Vi hade mycket roligt tillsammans under uppväxtåren i Sunsvall, då vi även  höll ihop på fritiden. Vi träffade så småningom "tjejer" och började sällskapa på varsit håll, så vi kom ifrån varandra under några år, men hittade så småningom tillbaks. Jag flyttade till Göteborg 1969, och han bor kvar i Sundsvall och han lever numera också pensionärsliv tillsammans med sin Ewa (som jag också hade ett gott öga till under våran "dansperiod").


Vi träffas numera någon gång då och då. Och islutet på förra veckan kom dom på besök till oss i Alingsås, och hade några trevliga dagar tillsammans. En dag körde vi den vackra vägen runt sjön Anten med bil, med fikarast vid Gräfsnäs. Nästkommande dag drog vi upp till vårat smultronställe uppe i Bohuslän. Stenöknen utanför Sotenkanalen, där jag och hustrun vandrat sedan vi träffades 1971. På hemvägen körde vi dom till Göteborg, där dom skulle hälsa på Ewas syster några dagar.


 

Fikarast vid Gräfsnäs.


 


 

Ewa och Sverker mutade naturligtvis in sina egna stenar på "Soten", precis som alla vi andra som vandrar där.


 

Hustrun och Sverker passade på att bada i "morsans badkar".


 

En kram efter badet.


 

Här förlovade vi oss, på ljugarbänken i Hunnebo, 24 juli 1971.Presentation


solnedgång över Rödahavsbergen

Fråga mig

2 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
<<< Februari 2016
>>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Mitt liv som pensionär med Blogkeen
Följ Mitt liv som pensionär med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se