Senaste inläggen

Av Anders Lundgren - 29 januari 2015 19:23


Årets största händelse, vi har köpt hus, igen!, efter att ha bott i lägenhet i Alingsås i 11,5 år, flyttar vi 20 mil söderut, till Tönnersa. som ligger mellan Halmstad och Laholm. Den sista januari, i full snöstorm övertar vi huset.

 


 


 

Nu har vi tre månader på oss att göra huset beboligt innan vi flyttar in för gott.


 

Minsta barnbarnet Alex, hälsar på oss i Alingsås.


 

Hustrun tar årets första dopp i början på mars, kanske 9 - 10 grader!


 

Tack och farväl till Lärkvägen 18, 5 maj 2014.


Årets första resa går till Frankrike och Normandie i slutet på maj. När vi är där så förbereder man för firandet av 70 år, av dagen D. 6 juni 1944. När dom allierade landsteg på denna kust och som var början på slutet av andra världskriget. Första  erövringen var denna bro, Pegasus Bridge.


 


 

Vid luftlandsättningen råkade den amerikanska fallskärmshopparen John Steel fastna med sin skärm i kyrkspiran. Han blev tagen som krigsfånge, men frigavs senare. Numera hänger en docka där, som ett minne av händelsen.


 

Vi besöker Omah beach, som var en av 5 landstigningsstränder. Här ligger fortfarande strandade pontoner som ett minne av detta vansinne.


 

Den amerikanska krigskyrkogården i Arromanches, där 9300 soldater ligger begravda.


 

Besöker klippön Mont S:t Michel. Efter Eifeltornet den mest besökta sevärdheten i Frankrike.


 

En dagsutflykt till Jersey. En otrolig syn, här kör man ut med sin bil på havsbottnen för att jobba med sin båt. Åtskilliga meter mellan ebb och flod.


 

Besöker Cloud Monet trädgård i Giverny, vilopaus, Hustrun, syster Eva och svåger Ebbe, tar igen sig bland blomstren.


 


 

En vacker och rogivande anläggning.


 

Några dagar besöker vi Paris. Undra hur många som blivit förevigade just här?


 

På hemvägen besöker vi Waterloo, platsen där Napolion besegrades 1815.


 

Barnbarnet Rebecka har sprungit Kalvinknatet, poserar med en stolt pappa och farmor.


 

Midsommer firar vi på allmänningen i Tönnersa Strandby.


 

På midsommarafton samlas hela familjen, 11 personer hos oss, alla ska övernatta. Martin fyller 36 idag. Han får bo i tält tillsammans med barnen. Alla samlas i förtältet för uppvaktning.


 

Dags för årets Gullbrannalopp, årets deltagare laddar upp före start.

ANNONS
Av Anders Lundgren - 22 januari 2015 21:55


 

Årets första teaterbesök. En gammal klassiker av Moliére, skriven på 1600-talet. I rollistan fanns namn som Johan Ulvesson, vilket man trodde skulle medföra många skratt.


Ulvesson, pappa Oregon i pjäsen, var dränerad på kraft och status av sin hustru och barn som satt sprätt på hans tillgångar. Han möter Tartuffe, speladad av Erik Eriksson, som ger honom lite medlidande.


Dialogen framförs på orginaltexten, på rim. Trots hörhjälp är det svårt att uppfatta vad som sägs på scenen. Trots att det skulle vara en komedi hördes inte många skratt i salongen. I mina ögon en klar besvikelse, ett riktigt sömnpiller.

ANNONS
Av Anders Lundgren - 12 december 2014 17:29


Hustrun fick ett erbjudande om en resa till Turkiet för en billig penning. Det lät ju alltför bra, att flyg till Antalya, boende på hotell inkl frukost, rundresa med buss, allt detta för 1300 kr/pers. Vi hörde talas om människor som gjort resan och varit nöjda, så vi nappade på erbjudandet. Vi gjorde sällskap med syster Eva och svåger Ebbe, samt deras kompisar från Lindome, så vi var ett sällskap på 12 personer. Vi startade från Landvetter kl 20 och blev sedan fraktade med buss 1,5 timme till våran första övernattning. I säng kl 3.30 Bra start!


 

Första dagen gjorde vi en utflykt på Manavgafloden, här låg mängder av "fina regalskepp" upplagda för vintervila, som visade sig vara enkla kopior av skeppen som under turistsäsongen används som spökskepp för leklystna barn.


 


 

I Turkiet är majoriteten av befolkningen muslimsk. Så det finns gott om moskeer och minareter i hela landet. Här besöker vi en nybyggd moske som ska vara en kopia av den Blå Mosken i Istanbul, som vi besökt vid ett tidigare tillfälle. Man får tycka vad man vill om religionen, men det är i allafall mäktiga byggnadsverk.


 


 

Resans höjdpunkt blev luftballongresan över detta märkliga landskap i Kappadokien. Vi anlände till startplatsen i gryningen, klockan halv sex. Här fyller man ballongen med luft, och när man fyllt den tillräckligt med luft fyller man ballongen med gas för att därmed få tillräcklig med lyftkraft. Vi var ca 24 passagerare och 2 piloter, så det var några kilo som skulle upp i luften.


   


 


 


 

Det var en mäktig upplevelse när vi lyfter från marken, ljudöst, endast gaspuffarna låter. Som mest var vi uppe på 600 meters höjd. Det var mängder av ballonger runt omkring oss ca 60 st samtidigt. Vi var uppe 1 timme och förflyttade oss kanske 2 km i vindriktningen.


 


 


 


 

Vid några tillfällen sänkte man ballongen så att korgen snuddade vid marken. När det så var dags att landa fick markpersonalen ge sig till en lämplig landningsplats. Piloten styrde farkosten så att vi kunde landa direkt på släpkärran som den nedmonterade ballongen sedan fraktades på. Det var lite bökigt att ta sig ur korgen för vissa. Här får hustrun hjälp att komma ner på jorden igen. Efter landningen firade vi i skumpa och blev belönad med medalj.


 


 


 


 

Vi besökte många grottor där människor bott. Det mest spekulära stället var "Munkarnas dal", där det en gång i tiden varit munkkloster.


 

Vi besåg en dansuppvisning, av dervicher, några män dansade i klänningar och någon löjlig huvudbonad. Dansen är en religös rit och syftet är att komma trans och därigenom komma i kontakt med högre makter.


 

Resan var sponsrad av turkiska staten, syftet var att hålla igång turistverksamheten och delar av hantverksindustrin. Vi besökte ett mattkollektiv, en juvilerare och en skinnindustri. Vi blev väl bemötta och det bjöds på drinkar med tillbehör. Jättefina hantverk, och även om priserna var reducerade så var det ändå häftiga priser. Så vi blev mer eller mindre utskällda av våran guid Gonca att vi handlade för dåligt.


 

På detta hotellet "Water Planet" bodde vi första och näst sista natten. En jättefin anläggning, som sommatid är ett riktigt bad-lekland.


 


 


 

Sista övernattningen gjorde vi i Antalya, där fick vi några timmar på egen hand och besökte då gamla stan, som var full av marknadsstånd och butiker.

Av Anders Lundgren - 10 december 2014 22:19


 


 

Vi, jag och hustrun, syster Eva och svåger Ebbe gjorde en trevlig dagsutflykt till Köpenhamn. Vi tog tåget från Laholm, och var framme i den danska huvudstaden efter 2 timmar och 14 minuter. Stan fullkomligt sjöd av folkliv. På Ströget,den stora affärsgatan fick man ha vassa armbågar för att ta sig fram. Det var kilometerlånga köer för att komma in på Tivoli. Mängder av julmarknadsstånd och gatumusikanter i hela stan. Vi slog ihjäl några timmar med några affärsbesök, besöka Nyhavn, dricka öl, äta rödpölse. Tur med vädret hade vi, med övervägande sol. Nöjda åkte vi med tåget tillbaka på sena eftermiddagen.

Av Anders Lundgren - 2 december 2014 16:10


 


Då var det dags att göra första teaterbesöket i våran nya hemstad. Såg en annons om detta klassiska teaterstycke, som spelas av ett gäng amatörskådespelare som kallar sig "Scendraget".


En riktigt rolig pjäs med många skratt och med duktiga skådespelare. Handlingen hade ju lite lokal förankring, som man kanske inte hängde med på hela tiden. Huvudrollen spelades av Lennart Johnsson, en känd radioprofil på Radio Halland, han har varje fredag förmiddag programmet "Tur på hjul". Hans motspelerska i farsen spelades av Kerstin Spångfors, var också duktig för övrigt mamma till Gabriel, som är naprapat och som jag besökt.

Av Anders Lundgren - 21 november 2014 18:31


För tredje året i rad har vi tillbringat några höstveckor i Portimao, som ligger på Algarvekusten i södra Portugal. Denna gången gjorde syster Eva och svåger Ebbe oss sällskap. När jag bokade boendet, direkt till hotellet Jardin da Rocha, önskade jag att vi fick samma lägenhet som förra året, och det fick vi. Eva och Ebbe fick rummet intill.


 

Utsikt över Atlanten från våran inglasade balkong på 21:a våningen.


 


 

Det blev några timmar vid hotellets pool, när det gick höga vågor på havet.


 


 


 

Det blev även många timmar på den vackra och dramatiska stranden, 1,5 - 2 meter ebb och flod.


 


 

För första gången på 3 års vistelse här, hyrde vi solstolar, faktiskt riktigt bekvämt, istället för den hårda stranden.


 


 

Ett besök på europeiska fastlandets västligaste punkt, fyren St Vincent.


 


 


 

En hänförande utsikt över den dramatiska kusten.


 


 

Besök i staden Lagos, som ligger väster om Portimao.


 

En svalkande öl vid hamnen i gamla stan.

Av Anders Lundgren - 21 oktober 2014 20:03


 


Åren 1967 -68 speldes pjäsera Flotte, Hemmet och Sadlådan och uruppfördes på Göteborgs Stadsteater. Pjäserna skrevs av Kent Andersson och Bengt Batt och regiserades av Lennart Hjulström. Pjäserna spelades som gruppteater och blev väldigt omdiskuterade. Dom blev även inspelade och sändes som TV teater.

Av Anders Lundgren - 13 oktober 2014 14:57


 

Efter att ha tillbringat 2 veckor på Algarvekusten i svenskt högsommarväder, med häriga bad i Atlanten...


 

... kändes det skönt att komma hem till den något svalare Laholmsbukten, med frisk och hög luft, en riktig brittsommar. Hustrun som är en riktig badfantast kunde inte motstå frestelsen att ta sig ett dopp.

Presentation


solnedgång över Rödahavsbergen

Fråga mig

2 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
<<< Februari 2016
>>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Mitt liv som pensionär med Blogkeen
Följ Mitt liv som pensionär med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se