Senaste inläggen

Av Anders Lundgren - 21 juni 2012 12:25


Axel är här hos mormor och morfar, under sin första sommarlovsvecka. Vi tycker att det "skitmysigt" att få rå om honom en hel vecka, utan tjat och gnafs från hans föräldrar. Vårat yngsta barnbarn Alex som fyllde 2 år för några veckor sedan var "sjukskriven" från sitt dagis, han hade lite feber och ville gärna vara hos sin farmor och farfar, medans hans föräldrar arbetade. Vi hade en härlig dag tillsammans. Det blev många felsägningar av våra namn under dagen.


 


Failjens två lintottar Alex o Axel, viss likhet med morfar/farfar när han var i samma ålder.

Av Anders Lundgren - 17 juni 2012 20:01


Sommaren är årets tätaste födelsedagstid i våran familj, häromdagen var det Johannas tur. Alex och jag är redan avklarade, näst på tur står Martin, Axel, Anna och Marianne. Johanna skulle iväg på fest med sina arbetskamrater på kvällen, men hon hann iallafall fira med tårta innan hon skulle iväg. Vädret var med oss för en gångs skull, så barnen passade på att busa i trädgården. Studsmattan, badpoolen, glidmattan blev flitigt använda.


 


 

Alex "buffar" med pappa.

 

Full fart på glidbanan.

 

Alex tränar inför matchen.

 


 

En trasig boll passar utmärkt som hatt.


Av Anders Lundgren - 11 juni 2012 09:15


  


Nu har äntligen fotbolls EM startat. Alla ateraljer är införskaffade, Fotbolls-Bibeln och Sverige-tröjan. Det brukar av tradition vara ganska många matcher med rolig offensiv fotboll att se på. Gårdagens match Italien - Spanien var underhållande. Det verkar som Italien har övergett sitt tråkiga defensiva spel. Även Ryssland överraskade med fint spel. I kväll är det premiär för Sverige, match mot Ukraina, ska bli spännande. Heja Sverige !!!


Av Anders Lundgren - 10 juni 2012 20:34

Oj vad barnbarnen blir stora fort nuförtiden, nu var det dags för 18-åriga Matilda att avsluta första etappen på sin utbildning. Här i Alingsås är det himla ståhej när ungdommarna tar studenten, Nolhagaparken var knökad med folk som skulle uppvakta sina anhöriga. Vädret har ju inte varit särskilt stabilt på sista tiden, men det var iallafall uppehåll när alla avslutningsklasser på Alströmergymnasiet kom marcherande in i parken.


Matilda har gått en linje med inriktning på mode och design. Dom två första åren gick hon i Halmstad och sista året här i Alingsås. Jag tror att hon har planer på fortsätta sin utbildning inom branchen, men först är det lite sommarlov och sommarjobb. All lycka till henne i framtiden.


Fullpackat med folk i Nolhagaparken

   


 

Det är jobbigt att stå och vänta och bara se en massa ben.

 

Matildas mamma har gjort en fin skylt.

 

Grattis från lillasyster.

Hallen hemma hos Anna och Magnus. 





Av Anders Lundgren - 7 juni 2012 19:01

Syster Eva och svåger Ebbe gjorde oss sällskap till huvudstaden, främsta orsaken till resan var att övervara Stockholms Marathon som skulle avgöras lördagen 2 juni. Vi hade sett framemot några trevliga försommardagar i våran huvudstad. Vi startade tågresan från Alingsås, det är ju fantastiskt vad smidigt det är med detta komunikationsmedel, 3 timmar till Stockholm. Väl framme vid Centralstationen möttes vi av våran kusin Eva. Vi bestämde träff sedan på Vitabergs-teatern på fredag kväll, då det premiär för årets parkteater-säsong, trevligt förslag. Vi köpte ett tunnelbanekort gällande för fria resor i 7 dygn för 200 kronor, som sedan utnyttjades till max. Vi letade oss fram till övernattningstället vid Zinkensdamm. Intallerade oss och vi tog sedan en promenad i omgivningarna.


Fredagen startade vi med att åka tunnelbana till Ropsten och därifrån Lidingöbanan till ändhållplatsen vid Gåshaga, där man byggt upp en ny stadsdel med bostäder. Uruselt väder så vi tog vändande vagn tillbaks. Besök på det stora varuhuset NK och den nya Gallerian på andra sidan gatan, där vi intog dagens lunch. Åter till vandrarhemmet för vilostund. Trots busvädret tog vi oss till Vitabergs-teatern för att avvara årspremiären för Parkteatern. Denna instutition visade sig fira 70 år. Vi var där i god tid för att få plats. När pjäsen skulle börja var vi kanske 25 åskådare och lika många av dom speciellt inbjudna gästerna som bänkat oss. Naturligtvis blev föreställningen inställd. Som kompensation blev alla närvarande inbjuden till mingelparty som "plåster på såren", detta var naturligtvis avsett att avhållas för alla inbjudna gäster, så vi blev bjuden på champange, jordgubbar, snittar, kaffe och glass, och froterade oss med några kändisar man kände igen, Laila Freivald, Adde Malmberg, Niklas och Lennart Hjulström, Tomas Bolme bla. Vi tog sedan en promenad till Mosbacke där vi intog en öl på Södra Teatern.

Lördagen var vi inte utanför dörren, mer än vi gick till närmaste mataffär och inhanlade lite ätbart. Istället för att vara ute på stan och titta på dom tappra maratonlöparna, satt vi bänkad framför TV:n istället, vilket busväder!!


Idag skulle vi väl iallafall försöka vara lite aktiva. Tunnelbanan till centrum, promenad till Sveavägen, för att bese minnesplattan i trotoaren, där Olof Palme blev mördad. Sedan spårvagnen ut till Djurgården och Waldemarsudde, där vi strosade runt en stund, och intog dagens medhavda 11 kaffe i prins Eugens trädgård. När vi sedan skulle gå därifrån var det folkvandring åt fel håll, och det visade sig att det skulle köras "Prins Bertils Memorial" ett lopp för veteranfordon, så vi gick fram till startplatsen och fick där bese över 300 gamla fina fordon, som visade upp sig av sina stolta ägare, så där tillbringade vi några timmar. Sedan färjan från Gröna Lund till Slussen. Vi hade bestämt oss för att besöka Fotografiska museet, så vi fick gå någon kilometer längs kajen för att komma dit. När vi närmar oss ser vi att det pågår en livlig aktivitet där, mängder av poliser och polisbilar, ett par helikoptrar i luften och en mängd båtar runt en skärgårdsbåt som var på ingång mot kajen vid museet. Det visade sig att den amerikanska utrikesministern Hillery Clinton var på besök i staden och då varit ute på en skärgårdstur med Calle Bildt, så vi fick se henne gå iland där med ett stort säkerhetsuppbåd omkring sig. På fotografiska är det 3 utställningar, jag fastnade för den svenska fotogrfen Helena Blomqvist som framställer sina alster med digital teknik. Vi äter en sallad på restaurangen där, som ligger på övre plan med en fin usikt över Skeppsholmen. Promenad tillbaks till Slussen. Lokaltåget "Saltsjöbanan" till ändhållplatsen i Saltsjöbaden, en kort promenad runt det pampiga hotellet och sedan tillbaks igen. Nu återstod endast ett önskemål, att bese Globen. Ett något trött gäng återvänder till vandrarhemmet efter 9 timmars utflykt.

Innan hemresan på måndag förmiddag, knökar vi in våra väskor i en förvaringsbox på Centralen. Och gör sedan ett besök på det stora varuhuset Åhlens och  avnjuter sedan en strutglass i Kungsträgården i solskenet, innan vi bestiger tåget för återresan hem.


 


Ett gäng från landet åker till storstaden.

Den fåtaliga publiken på Vitabergens friluftsteater.

Naturligtvis blev föreställningen inställd.

   

Det blev mingelparty istället.

Minnesplattan på Sveavägen.

11 kaffe i prins Eugens trädgård.

Många fina bilar som skulle köra "Prins Bertils Memorial".

Ett stort polispådrag utanför Fotografiska.

Iland kliver damen i blått, Hillery Clinton, viken kanonbild!!!

Besök i Saltsjöbaden.

Den mäktiga Globen, en död stadsdel på helgen.

Det pågick en restaurangfestival i Kungsträgården, där vi intog en glass i solskenet. 

   

   

   

   

   

   

   

   

   



   

   





.





Av Anders Lundgren - 7 juni 2012 18:28

När sonen Martin bestämde sig för att springa sitt första Stockholms Marathon, bestämde jag och hustrun oss för att närvara under hans löprunda. När jag själv sprang mitt första Stockholms Marathon 1982 gjorde min farsa mig sällskap dit upp och stog som en trogen åskådare på Strandvägen, på bägge varven. Jag tyckte detta kändes så bra att sin stolta farsa som påhejare, så jag kände likadant för att göra Martin sällskap. Nu blev det ju inte så, då sonen avstog det hela pga ett krånglande ben, förståndigt nog. Jag har även en gammal bardomsvän från Sundsvall, Sverker som jag känt sedan 11 års ålder, som också skulle springa, det skulle bli hans 10:e lopp. Han fick startförbud av sin läkare då han inte kände sig riktigt kurant.


Syster Eva och svåger Ebbe gjorde oss sällskap upp till huvudstaden. Vi hade köpt tågbiljett och beställt övernattning på Zinkendamms vandrarhem i 4 nätter, så vi hade sett framemot en trevlig försommarvistelse i denna vackra sommarstad. Det hela slutade i antiklimax, då vädret var bedrövligt under lördagen när loppet gick. Det blåste 15 sekundermeter, 5 grader i luften och ihållande regn. Det hade inte varit sånt busväder på 84 år. Så dom stackarna som sprang gjorde ju en heroisk insats. Jag kan tänka mig att ganska så många blev förkylda efter loppet. Vi hade väl tänkt att vi ändå skulle gå ut och titta på löparna trots att jag inte hade någon direkt att hålla ögonen på. Men vi var överens alla fyra att vi "skiter" i detta, utan vi såg loppet på TV från en torr och skön fotölj istället.


Vi fick ändå en trevlig vistelse i Stockholm, återkommer om detta.

Av Anders Lundgren - 30 maj 2012 13:50


 

Hustrun provligger slafen på "Silja Serenade" som ska ta oss till Helsingfors. Vi hade turen att av hela resesällskapet få den ende utsides hytten. En härlig utsikt över Stockholms skärgård, 4 timmars båtresa inomskärs.

Första stoppet på den ryska sidan gjordes i den gamla svenskstaden Viborg, där det smakade bra med en kopp kaffe.

Här på Hotell Moskva bodde vi i 4 nätter, stadens största hotell. Hotellet låg i änden på stadens huvudgata, Nevskij Prospekt, gatan är 4,5 kilometer lång, och här finns allehanda affärer, varuhus och restauranger. När vi anlände till staden tog det 2 timmar att ta sig fram till hotellet. Det bidrog kanske att president Putin och premiärminister Medveed var på besök i stan, där det pågick en internationell konferens.

 

Det blev en guidad tur genom staden, en svensktalande rysk kvinna gjorde oss sällskap i 3 dagar, här beser vi Smolnyjkatedralen. Katedralen byggdes av Peter I, till sin dotter Elisabet som lantpalats.


   

Isakskatedralen är världens fjärde största kupolkatedral och är Rysslands största och viktigaste. Den 101 meter höga byggnaden med dess gyllene kupol utgör en siluett som syns över hela staden, det tog 40 år att uppföra byggnaden och den stod färdig 1858.

 


 


 

Eremitaget består av 5 byggnader, den ursprungliga delen, Vinterpalatset, som var den ryska tsarfamiljens residens. För att få plats med sin konstsamling lät Katarina II bygga till "Lilla Eremitaget" och har sedan under åren byggts ut ytterligare. Komplexet är idag konstmuseum och räknas som en av världens främsta konstmuseum. Museet innehåller 3 miljoner föremål som är utställda i mer än 300 palatssalar.

 


 


 


 

Petershof byggdes av Peter I som sommarpalats, ett storhetsvansinne utan dess like. I parken som är på tusen hektar finns 30 byggnader, 100 talet förgyllda fotäner. Vi fick stå i kö minst en timme för att komma in byggnaden, ett hysteriskt kaos inne i "huset" med mängder av guidade turistgrupper, alla fick sätta på sig tosser, tänk att få se tusentals människor iklädda denna fotbeklädnad. Från palatsen var en grävd kanal ut till Finska Viken, så att tsarerna kunde ta sig till sin "sommarstuga" sjövägen.

 


 

Kryssaren "Aurora" byggd 1903 ligger idag som ett minnesmärke från Oktoberrevolutionen 1917. På signal från Aororas kanoner stormade soldater och rödgardister Vinterpalatset och arresterade den provisoriska regeringen. Idag råder frid över staden, man kan till och med fiska i floden Neva.

 


 

Peter-Paulfästningen byggdes av Peter I, srategiskt placerad på ön i Nevas delta som försvarsbastion. Idag solbadar människor på utsidan av fästningen.

 

Marianne hälsar på Peter I.

 


 

Det blev många foton tagna under resan.

 

Det var mycket man inte fick göra innanför fästningen, bla fick man inte hoppa med skidor!

 

Så här serverades soppan, man hade lagt ett lock av deg ovanpå soppskålen och sedan gräddat det hela, allt för att hålla soppan varm, och få bröd serverat till soppan.

En kväll var vi på en folklore-afton på en gammal anrik teater, en fantastisk show av duktiga ungdommar som dansade och sjöng, och dessutom uppträdde fyra män som sjöng akapella, mycket skickliga. Under pausen severades champange och vodka samt snittar som tilltugg. 

Vi gjorde en båttur på floden Neva och på grävda kanaler här åker vi på Vinterkanalen som passerar under Vinterpalatset.

Här kommer Vinterkanalen ut på floden Neva som omringar staden. Neva är 72 km lång och startar vid sjön Ladoga och mynnar ut i Finska Viken.

   

En grabb gjorde oss sällskap på rundresan med båten, han sprang brevid oss på kajen och ställde sig och vinka på varje bro som vi passerade under, när vi landade stog han och ville ha betalt för underhållningen.

 

Två rostrakolonner som symboliserar Rysslands herrevälde på haven, man tänder idag facklorna i toppen på kolonnerna vid speciella högtider.

 

Isakskatedralen från floden.

 

Många vackra byggnader längs kajen.

  

Bebådelsekyrkan byggd så sent som på början av 1900-talet, färgglad utsmyckning, kunde nästan ha stått på Liseberg som "Lustga huset".

 

Full koas råder i trafiken, inga organiserade parkeringsplatser, bilar parkerade överallt, på smala gator, i gathörnen och på trotoarer. Det kund ta 2 timmar att ta sig fram på den 4,5 km långa Nevskij Prospekt.

 


 

Utanför hotellet stod några läckra limosiner.

 

På hemvägen blev det ett lunch-stopp i Narva, som idag tillhör Estland. Här var ju Karl den XII och krigade på sin tid.

En vacker morgon in mot Värtahamnen i Stockholm. Skönt att komma hem igen. 













 











Av Anders Lundgren - 22 maj 2012 15:44

Vi har varit ute på en intressant resa till St Petersburg, Rysslands näst största stad med 5 miljoner invånare. Staden var ju innan revolutionen Rysllands huvudstad. Så här finns många kulturella minnesmärken bestående av palats, museeum och kyrkor. Vi tog oss dit via båt från Stockholm till Helsingfors och vidare längst in i Finska Viken där St Petersburg ligger. Hemvägen gick på andra sidan viken till Tallin i Estland och där färjan över där till Stockholm.


Man hade väl föreställt sig Ryssland lite grått och tråkigt som alla andra fd öststats-länder, men det blev en positiv överraskning, det var som vilken västerlänsk stad som hellst, med ett myllrande folkliv och mängder av gallerior och stora varuhus. Gränskontrollerna blev väl lite tidsödande med flera kontroller, på hemvägen fick bussen tömmas på allt sitt bagage och blev ordentligt genomsökt, inga fynd gjordes dock.


Jag återkommer med "reserepotage" och bilder från resan. Nu har vi snart varit hemma ett knappt dygn och drar nu vidare ner till Hallands-kusten.

Presentation


solnedgång över Rödahavsbergen

Fråga mig

2 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Januari 2019
>>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards