Direktlänk till inlägg 30 maj 2012

Resan till St Petersburg

Av Anders Lundgren - 30 maj 2012 13:50


 

Hustrun provligger slafen på "Silja Serenade" som ska ta oss till Helsingfors. Vi hade turen att av hela resesällskapet få den ende utsides hytten. En härlig utsikt över Stockholms skärgård, 4 timmars båtresa inomskärs.

Första stoppet på den ryska sidan gjordes i den gamla svenskstaden Viborg, där det smakade bra med en kopp kaffe.

Här på Hotell Moskva bodde vi i 4 nätter, stadens största hotell. Hotellet låg i änden på stadens huvudgata, Nevskij Prospekt, gatan är 4,5 kilometer lång, och här finns allehanda affärer, varuhus och restauranger. När vi anlände till staden tog det 2 timmar att ta sig fram till hotellet. Det bidrog kanske att president Putin och premiärminister Medveed var på besök i stan, där det pågick en internationell konferens.

 

Det blev en guidad tur genom staden, en svensktalande rysk kvinna gjorde oss sällskap i 3 dagar, här beser vi Smolnyjkatedralen. Katedralen byggdes av Peter I, till sin dotter Elisabet som lantpalats.


   

Isakskatedralen är världens fjärde största kupolkatedral och är Rysslands största och viktigaste. Den 101 meter höga byggnaden med dess gyllene kupol utgör en siluett som syns över hela staden, det tog 40 år att uppföra byggnaden och den stod färdig 1858.

 


 


 

Eremitaget består av 5 byggnader, den ursprungliga delen, Vinterpalatset, som var den ryska tsarfamiljens residens. För att få plats med sin konstsamling lät Katarina II bygga till "Lilla Eremitaget" och har sedan under åren byggts ut ytterligare. Komplexet är idag konstmuseum och räknas som en av världens främsta konstmuseum. Museet innehåller 3 miljoner föremål som är utställda i mer än 300 palatssalar.

 


 


 


 

Petershof byggdes av Peter I som sommarpalats, ett storhetsvansinne utan dess like. I parken som är på tusen hektar finns 30 byggnader, 100 talet förgyllda fotäner. Vi fick stå i kö minst en timme för att komma in byggnaden, ett hysteriskt kaos inne i "huset" med mängder av guidade turistgrupper, alla fick sätta på sig tosser, tänk att få se tusentals människor iklädda denna fotbeklädnad. Från palatsen var en grävd kanal ut till Finska Viken, så att tsarerna kunde ta sig till sin "sommarstuga" sjövägen.

 


 

Kryssaren "Aurora" byggd 1903 ligger idag som ett minnesmärke från Oktoberrevolutionen 1917. På signal från Aororas kanoner stormade soldater och rödgardister Vinterpalatset och arresterade den provisoriska regeringen. Idag råder frid över staden, man kan till och med fiska i floden Neva.

 


 

Peter-Paulfästningen byggdes av Peter I, srategiskt placerad på ön i Nevas delta som försvarsbastion. Idag solbadar människor på utsidan av fästningen.

 

Marianne hälsar på Peter I.

 


 

Det blev många foton tagna under resan.

 

Det var mycket man inte fick göra innanför fästningen, bla fick man inte hoppa med skidor!

 

Så här serverades soppan, man hade lagt ett lock av deg ovanpå soppskålen och sedan gräddat det hela, allt för att hålla soppan varm, och få bröd serverat till soppan.

En kväll var vi på en folklore-afton på en gammal anrik teater, en fantastisk show av duktiga ungdommar som dansade och sjöng, och dessutom uppträdde fyra män som sjöng akapella, mycket skickliga. Under pausen severades champange och vodka samt snittar som tilltugg. 

Vi gjorde en båttur på floden Neva och på grävda kanaler här åker vi på Vinterkanalen som passerar under Vinterpalatset.

Här kommer Vinterkanalen ut på floden Neva som omringar staden. Neva är 72 km lång och startar vid sjön Ladoga och mynnar ut i Finska Viken.

   

En grabb gjorde oss sällskap på rundresan med båten, han sprang brevid oss på kajen och ställde sig och vinka på varje bro som vi passerade under, när vi landade stog han och ville ha betalt för underhållningen.

 

Två rostrakolonner som symboliserar Rysslands herrevälde på haven, man tänder idag facklorna i toppen på kolonnerna vid speciella högtider.

 

Isakskatedralen från floden.

 

Många vackra byggnader längs kajen.

  

Bebådelsekyrkan byggd så sent som på början av 1900-talet, färgglad utsmyckning, kunde nästan ha stått på Liseberg som "Lustga huset".

 

Full koas råder i trafiken, inga organiserade parkeringsplatser, bilar parkerade överallt, på smala gator, i gathörnen och på trotoarer. Det kund ta 2 timmar att ta sig fram på den 4,5 km långa Nevskij Prospekt.

 


 

Utanför hotellet stod några läckra limosiner.

 

På hemvägen blev det ett lunch-stopp i Narva, som idag tillhör Estland. Här var ju Karl den XII och krigade på sin tid.

En vacker morgon in mot Värtahamnen i Stockholm. Skönt att komma hem igen. 













 











 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Anders Lundgren - 31 januari 2019 15:22

Av en tillfällighet hittade vi detta huset, för fem år sedan. Vi fastnade för det bägge två, och tänkte att om vi inte tar chansen nu, så kommer vi att ångra oss. Man kan ju alltid sälja  om det inte blir bra. Vi har nu bott här i fem år och trivs, n...

Av Anders Lundgren - 16 januari 2019 18:56

Efter några års upphåll, laddar jag för att återuppta min blogg igen. ...

Av Anders Lundgren - 21 februari 2016 18:46

    En hysterisk komedi med Tomas Pettersson och Annika Andersson i huvudrollerna, utspelas i på 60-talet i en villa i Örgryte. Några otrohetsaffärer utgör handlingen. Mycket in och ut i dörrar, många goda skratt blev det under föreställningen....

Av Anders Lundgren - 3 november 2015 21:46

        En 3,5 timme lång konsert med fullt ös av musik från våran ungdomsuppväxt 1950 - 60 talet. Nästan alla favoritlåtar fick vi höra från en 8-manna orkester, 3 doatjejer och solosång av PeterJezewski, en före detta medlem av The Booper...

Av Anders Lundgren - 23 september 2015 11:25

      Vi lyckades få tag på biljetter till denna föreställning, efter att ha missat vårens föreställningar, 60 utsålda hus blev det. På grund av det stora intresset körde han nu några extra föreställningar på Lisebergsteatern, innan han drar v...

Presentation


solnedgång över Rödahavsbergen

Fråga mig

2 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1
2
3
4
5
6
7
8
9 10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Maj 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards