Alla inlägg under maj 2011

Av Anders Lundgren - 5 maj 2011 22:51


  Små spröda nässlor ska användas.


Nässelsoppa (4 portsioner).


ca 2 liter nyplockade nässlor

1 liter vatten

1msk smör

3 msk vetemjöl

2 buljongtärningar

1 dl grädde

Tillbehör: Ägghalvor och gräslök

Jag hade lite purjolök över, som jag skickade med i koket.


- Skölj och rensa nässlorna noga.

- Koka upp 5 dl av vattnet. Lägg i nässlorna och låt koka 5 minuter.

- Sila av kokvattnet och spar det.

- Mixa nässlorna fint.

- Fräs smör och mjöl i en kastrull och späd med kokvattnet.

- Smula ner buljongen och späd med ytterligare 5 dl vatten. Koka några minuter.

- Tillsätt dom mixade nässlorna och grädden. Låt sjuda en stund.

- Smaka av,  smaksätt med salt och citronpeppar.

- Serveras med ägghalvor och gräslök. Hårdmacka med ost smakar bra till.

- Som efterrätt serverade jag hallonpaj med vaniljsås.

Av Anders Lundgren - 5 maj 2011 22:26

Som barn fick man hjälpa till att plocka nässlor på våren, när dom var precis nyutslagen, när morsan skulle göra nässelsoppa. I fjol våras fick vi ideén att försöka återuppliva denna "gamla" maträtt. Alla tyckte att det smakade bra, utan att bränna sig i halsen eller magen av denna "sticksiga" växt. Så igår var hustrun och jag ute och plockkade några liter nässlor. Lite brännskador fick man allt på fingertopparna vid plockningen och rensningen. Vi gjorde en rejäl laddning soppa, och allting åts upp när Martin och Johanna och barnen var här på årets nässel-fest.


  Lite brännskador fick man på fingertopparna trots plastpåsen på handen.

  Färdigrensat och sköljt.

  Rykande varm soppa, ägg och ostmacka till smakar bra.

  Soppgästerna på plats.

  Alex tyckte att det var roligare att undersöka skoskåpet.

Av Anders Lundgren - 4 maj 2011 21:37

För bara några dagar sedan det nästan badväder, iallafall var det sommarvärme i luften. Man klädde sig som om det vore högsommar. När vi "flyttade" till "kojan" i förra veckan, tog jag bara med sommarkläder, så när vintern återkom hade man plötsligt inga lämpliga kläder att sätta på sig. Igår deltog Johanna i Vårruset här i Halmstad, ett tjejlopp på 5 km. Jag gjorde sällskap med Martin och Rebecka för att heja fram henne. När vi åkte iväg var det nederbörd av snöblandat regn, och endast någon plusgrad. Som tur var slutade nederbörden lagom till start, men kylan bestog. Johanna var duktig och satte nytt personligt rekord. Vi åskådare frös nog mer än deltagarna, det tog nog ett halvt dygn innan kroppsvärmen återkom till normal temperatur.


Imorse när vi vaknade var det frost på gräsmattan, och frostbeläggning på takfönstret och på tältfönstren.


      Frost och is över allt.

Av Anders Lundgren - 1 maj 2011 21:58


 

 Denna bild är från 1970 och är tagen i Göteborgs hamn. Götaverken hade ett uppdrag att förlänga ett fartyg. När man väl hade kapat fartyget i två delar, skulle fören bogseras ut ur dockan. Det slutade på detta sättet. Halva faryget kantrade.

Av Anders Lundgren - 1 maj 2011 21:01

På valborgsmässoaftonen 1971, träffade jag min blivande hustru för första gången. Jag var arbetskamrat med hennes bror Ulf. Vi var båda "singlar" vid den tiden, och vi var ute några gånger tillsammans för att roa oss. Vi bestämde att vi skulle "ragga upp" några tjejer för att fira Valborg tillsammans med, hemma hos mig. Efter några turer blev det så att Ulfs syster och hans "ex" Bodil. skulle komma. Först skulle vi dock bese Chalmers-cortegen i Göteborg. Så jag fick då träffa min "brunett" i rosa kappa, det slutade med att hon sov över hos mig, sedan dess är vi ett par, med 40 år av glädje och sorg, som det är i en relation. Vi får väl se om vi orkar med ytterligare 40 år.


Vi fick vara med om en ny upplevelse på våran bemärkelsedag. Martin och hans familj har varit på "kosläpp" några år tidigare, så vi hängde på dom och följde med  till en gård som ligger i Skedala, några mil utanför Halmstad. Här hade samlats några hundra personer för att bese dom 199 kossorna som skulle få komma ut på årets första grönbete. Klockan 10.15 öppnades portarna, ut störtade kossorna till en yster dans, några såg lite trötta ut när dom lunkade ut, men väl ute på grädet blev det fart.


Vi firade sedan våran dag med middag på en grekisk restaurang inne i Halmstad. Man hade sedan ordnat valborgsmässofirande här på Gullbrannagården, med brasa, sång och vårtal. En fin dag blev det.


  Värdbönderna i Skedala

      Ystra kossor kommer ut på grönbete.

    Barnen fick provköra gårdens traktorer.

  En trött Alex, det var en jobbig förmiddag.

Presentation


solnedgång över Rödahavsbergen

Fråga mig

2 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
            1
2
3
4 5 6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25 26
27
28
29
30
31
<<< Maj 2011 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Skapa flashcards